BAHAN-BAHAN
- 5biji kentang
- 1 biji telur
- sebiji bawang besar (potong dadu kecil2x)
- isi ayam (bahagian dada)
- daun sup (hiris halus)
- 1 sudu tepung jagung/tepung ubi
- garam secukup rasa
CARA BUAT
- rebus kentang (jangan terlalu masak),kemudian goreng kentang tersebut sehingga kekuningan dan masak.
- ambil kepingan dada ayam,ketuk hingga hancur dan campurkan ke dalam kentang yang telah dilenyek tadi.(hiris pun boleh asal jadi kecik2x senang masak nanti)
- kemudian masukkan bawang + daun sup yang telah dihiris
- masukkan garam secukup rasa,gaul hingga sebati
- bentukkan sebatian tu menjadi bulat dan leperkan
- pecahkan telur,campurkan dengan tepung jagung/tepung ubi celupkan sebatian yang telah dibentuk ke dalam telur dan gorenglah sehingga masak.
TIPS :
- macam biasa bahan-bahan korang boleh ganti..cth ayam nk ganti dgn daging
- perasa juga boleh ditambah ikut kretiviti masing-masing
- telur kalau tak xcukup boleh tambah..tapi selama aku buat mesti ada lebih..hehehe tengok atas saiz kentang jugak lah kot
- kalau korang tak nak goreng kentang tu pun xde masalah...tapi korang akan rugi satu hal..bila korang goreng kentang tu ada satu bau yang sangat menyelerakan...ape lagi bile korang penyekkannye...perghhhhhh
SELAMAT MENCUBA ^_^
terliur tengok bergedil tu.. nak cuba buat la.. :D
ReplyDeletekentang tu saiz besar mana ye? boleh dapat berapa biji bergedil? hehe.. banyak soal pula..
ReplyDeletesaiz sedang je..blh dpt dlm 6-7 biji bergantung pada saiz bergedil..hehehe try la simple je..yg pnting sedappp
Deletesuka2 sebab ayam. slalu org jual letak daging hancur, xsuka. =)
ReplyDeletetu la sy pn xsuka brgedil daging..ayam mmg sedap...yg kosong pn sedap jgk..just letak bawang+daun sup.. :-)
Deletesedapnya... makan pula time baru digoreng...wahhh....
ReplyDeletememang menyelerakan...dengan bau kentang yang harum..memang meleleh la air liuq...hehehe
Deletegulp..gulp.. memang sedap bergedil ni.. :) sy pn nk try jg ..
ReplyDeletehttp://hazinranamir@blogspot.com
selamat mencuba..hehehe
Deletesdapnya...:)
ReplyDeletesedappp :)
ReplyDeletesedapnya.. my febret tu :)
ReplyDeletefeberet sy jugak..hehehe entah kali ke berapa dh buat ni..
Deletesedap je nampak...boleh cuba ni...
ReplyDeletesila lah cuba.. :-)
DeleteSedap ni kalau makan dgn Soto xD
ReplyDeleteSelalunya buat pakai daging kisar Ramly
alaa sedapnyeee but im on diet :( hehe
ReplyDeleteala sekali sekala langgar je diet tu..hahahaha
Deletelagi sedap kalau cecah ngan sambal belacan...
ReplyDeleteikut citarasa masing2x...fuhhh terangkat laaa... :-)
DeleteCida penah buat guna sardin sbb xmakan daging=)
ReplyDeleteemm sy pulak xsuka ikan..hehehe belasah jela kan...
Deletebergedil kentang penyek memang sedap dimakan...kalau dihidang dengan teh o lagi sedap.
ReplyDeletetu la mak sy kalau sy buat ni memang dia ratah je..makan mcm tu buat mcm kuih...hahaha
Deleteooo cm ni buatnyer.... huk2.. kat matriks jual satu harganya rm1 :DD
ReplyDelete