close up sikit kasi korang telan air liur...hahahaha (gurau je)
BAHAN A (KULIT)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1/2 sudu serbuk penaik
- 1/4 sudu garam
- 1/2 cawan mentega-bahagikan kpd 8 bhgian kecil2x
- 2 biji telur
#kalau korang perasan..bahan untuk kulit ni sama je dgn bahan kulit untuk tart telur..ikut suka hati aku lah kan???hahahaha
BAHAN B (KRIM KASTARD)
- 450ml susu segar/susu cair
- 2 sudu besar tepung*
- 75g gula *
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung*
- 4 biji telur kuning
- 2 sudu besar mentega
- sedikit esen vanilla
BAHAN C (BUAH-BUAHAN)
- anggur tanpa biji
- kiwi
CARA-CARA
- campurkan semua bahan A dan uli sehingga menjadi doh.
- bahagikan doh megikut saiz acuan yang hendak digunakan
- tekan doh yang kecil memenuhi saiz acuan yang telah disediakan
- bakar dengan suhu 180c sehingga masak
- krim kastard : letak susu dalam kuali kecik@leper panaskan
- tutup api dan campurkan bahan bertanda,kacau hingga sebati
- masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil dikacau
- letak balik kuali atas dapur sambil dikacau bahan tersebut jgn biarkan berketul
- dah siap tutup api masukkan mentega dan kacau cepat2x.
- potong buah mengikut saiz yg korang suka.
- tuangkan krim kastard yg dah siap tadi ke dalam kulit yg dh siap dibakar..kemudian hiaskan lah sesuka hati anda..
TIPS :
- pastikan ukuran doh yang ditekan pada acuan tidak terlalu tebal
- untuk resepi krim kastard yang aku bagi tu mungkin ada banyak lebih..so kalau tak nak membazir korang boleh gunakan untuk inti pau,cicah roti,inti puff...suka hati koranglah nak buat ape pulak ye..tapi jangan buang ye!!!
- untuk buah yang nak letak atas tu..korang boleh ganti dengan buah lain..mangga,strawberi,anggur hijau ke..jangan letak durian sudahhh...(aku bukan penggemar durian) tak sesuai la..hahahaha
SELAMAT MENCUBA!!!!
Serius memang bella suka makan ! :))
ReplyDeleteyummmy...
Deleteerrr tu tart ke..xnmpak rupe pun..ekeke :)
ReplyDeleteahakss...walaupun kulitnye xbrape cntik..tp setelah tgk hasilnye..meletop jugakkk..name pun first try encik harith..haahaha
Deletekulit tart buat sendiri ker? hebat x cantikk pun x pa..asal air tangan sendiri
ReplyDeletesaya pun mcm awak jugak..but hubby puji sebab usaha buat sendiri
tu la..buat sndri je..mmg xcantik pun..tp setelah dihias ade la rupa tart buah tu kn???janji blh mkn...
Deletesedapnyerrrr
ReplyDelete:-)
DeleteNampak sedap! ;)
ReplyDeleteyummy...try la buat ye?
Deleteserius meleleh....ngk gaya adik perempuan sy jadi mangsa la kene suruh buat nih...hikhikhikhikhik
ReplyDeletebuatlah..senang je tu..hehehe
Deletewow, mcm sedap! :)
ReplyDeleteterus lapar tengok tart nie..sedapnya
ReplyDeleteumph,sedapnya...
ReplyDelete0i.. mmcm sedaap je,,kalah mee sedaap,,
ReplyDeleteya allah, sedapnya.. nak2 pos sekotak
ReplyDeletenak tanya . . . sebelum letak buah tu ad x chocolate sikit??
ReplyDeleteseriusss ... hahaha!! blog ni buat saya lapar >.< keje rjin2 bljr memasak n baking nih..hahaha
ReplyDelete