Followers

Sunday, 7 April 2013

3# Pizza Campuran Yang Adooo


pewitttttttttttttttttt....lap sikit air liur tu....meleleh macam budak kecik dah aku tengok...kikikiki
memperkenalkan pizza yang aku godek untuk pertama kalinya.....
oihhhhh aku ingatkan susah sangat nak buat pizza ni..
tapi bila dah mula buat dan nampak hasilnya....tersangatlah puas hati...
korang nak tau ape rasenye cubalah sendiri...hehehe

BAHAN-BAHAN

KULIT PIZZA

500gm tepung gandum (cap sauh)
1/2 bungkus mauri pan (yis)
1 cawan air suam
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa

INTI PIZZA

bawang holland (ala bawang besar warna kuning tu)
nenas@nanas???
tomato
tomato ceri
sos cili
cendawan butang
oregano
keju mozarella
serbuk lada hitam

*sukatan untuk bahan inti tu korang agak2x sendiri la..masing-masing punye taste...hehehe

CARA-CARA
  1. untuk kulit : gaul tepung + yis + garam + air suam uli hingga jadi doh
  2. masuk minyak dan uli lagi hingga sebati dan tak lekat kat tangan
  3. biarkan doh naik sikit pastu uli lagi dan canaikan atas dulang yg dah digriskan dgn mentega
  4. intinya : sapu sos dulu atas doh yg dah dicanaikan tadi
  5. susunkan bawang yg dipotong bulat (berbentuk gegelang )
  6. pastu taburkan jela bahan2x yang lain tu ikut suke hati korang
  7. last sekali baru taburkan keju mozarella + serbuk lada hitam 
  8. tunggu hingga doh naik sikit pastu baru bakar dalam suhu 190 selama 20 minit


TIPS : 
  • oregano tu baunya agak kuat..kalau xsuka xpayah letak nnti tak tertelan
  • inti tu korang boleh tukar nk letak ayam,daging,seafood...ape2x jela yang korang suke
  • pizza yang aku buat tu agak kurang rasa..korang boleh 'sprinkle' secukupnya garam utk tambah perasa..
  • berkaitan suhu pulak tak semestinye korang kena ikut cakap aku..sebab oven korang dgn aku punye mmg xsamenye..korang pndai2x la ye..hahaha
*korang perasan tajuk resepi tu????hahahaha aku gune barang yg adooo je...main campak2x je...sukehati akulah kan???SELAMAT MENCUBA!!!! 


eh ade lagi satu gambar...

 close up sikit...yummy
jom try!!!




17 comments:

  1. wahh nampak mcm sedap . boleh try ni :D

    ReplyDelete
  2. Sedapnya pizza tapi cam malas nak buat sendiri. Order Domino je lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho..order tu memang la senang je..surh cik akak buatkan.. :-)

      Delete
  3. blog ni kannn kalau tgk header dia mmg terliur dah.lpas tgk entri pulak terus rase mcm nak ternak lemak & kolesterol ehehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jgn sampai jadi double size lepas ni sudahhh...hehehe

      Delete
  4. gua baru belajar mkn pizza.. nice recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar makan je?belajar buat la baru cool...thanks sudi jenguk sini :-)

      Delete
  5. nampak sedap.. resipi pun simple.. nak kena try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba ye...guna bahan yg ade je...

      Delete
  6. sy pon slalu gak buat pizza sndiri..mudah je kn..

    ReplyDelete