ahaaaa terliur tak tengok tart yang aku buat nih???mesti korang tanye mane hilang keratan rentas tu??(muahahahaha ayat skema mase sekolah dulu)
dah selamat masuk perut dah pun..tak menyabor sangat nak merasa..maklumla baru mencuba...nasib baik menjadi..ahaks
hu3x yang u all nampak perang kat permukaan atas tu pasal gatal sgt pi pulas suhu makin tinggi konon nak bagi cepat masak..
haaaa amikk kan dh cacat di situ..(berseni la jugak nampak)hehehe
dhla aku malas nak merepek banyak sangat korang pun bukan rajin nak bace...kat sini aku share je resepinye...
Bahan-bahan
- CRUST/KULIT TART
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1/2 sudu serbuk penaik
- 1/4 sudu garam
- 1/2 cawan mentega-bahagikan kpd 8 bhgian kecil2x
- 2 biji telur
2. FILLING
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus(aku kurangkan sikit sebab xsuka manis2x sgt)
- 1 cawan air
- 1 sudu tepung kastard
- 1/2 sudu vanilla essence
CARA-CARA
- Buat kulit dulu : masukkan tepung,gula,serbuk penaik dan garam ke dalam mixer(aku guna tangan je).
- Masukkan mentega dan sebatikan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji uli hingga jadi doh.
- Nak buat filling plak : pukul gula+telur
- Masukkan semua bahan filling yg belum dimasukkan lagi.kacau hingga sebati
- Tekan doh yg dah siap tadi ke dalam acuan.Tuangkan filling pulak dalam acuan tu.
- Bakar dalam oven..suhu plak aku agak2x sendiri je..180++ gitu la..asalkan masak sudah...
*Tips untuk korang..kalau nak cepat masak doh tu kasi nipis sikit ye..kalau tebal maunye berjam jugak kena tunggu...boleh jugak bakar kulit separuh masak pastu baru tuangkan filling..tapi suhu kena jaga la lepas tu..kasi slow cook je utk kentalkan filling tu..selamat mencuba ye!!
yum-yum...kuih favourite saya ni..! sa paling suka..hihi
ReplyDeletetry la buat..senang je..my favourite too..hehehe
DeleteNyam nyam.. Nampak sedap jee.. Pos sinie separuhh.. HIHI :D
ReplyDeletepos tak aci la...hehehe
Deletenice resipe,, nnti suruh mak buat,,,:D
ReplyDeletemak je buat???buat sendiri lagi puas hati... :-)
Deleteterliur nie , erghhh sedapnya . tah bila lah saya nak buat huhu
ReplyDeletebuat bila ade masa free la..hehehe rajin-rajin kan diri ye... :-p
Deletesedapnya tart telur..
ReplyDeletejemput jamu mata..hehehe
Deleteyummy..nak cuba lah..ada resepi tart telur macau tak??
ReplyDeletecuba jgn xcuba...tart telur macau mcm mne pulak??
Deletenak buat jugak xde barang2 la plak... bujang la katakan :P hehe
ReplyDeletemintak la special person tolong buatkan..hu3x
DeleteWahh... sedapnye... lapar pulak rasa perut ni...
ReplyDelete