Followers

Monday, 6 May 2013

11# Puding Karamel Mudah Tanpa Telur

hai korang..maaf la ye,
kalau aku lambat membalas jejak korang
kelam kabut sangat bulan ni..
dengan nak mengundi(cehhh macam aku ni msuk bertanding pulak-propa lagi)hahahaha..
dengan berita aku terpaksa berhenti kerja lagi,
dengan persiapan nak kawin lagi...
adoiiiiiii banyak nak kena fikir..
kesian tak kat aku ni??sedihhhh
apa-apa pun hidup mesti diteruskan,
rezeki tu ada kat mana-mana
coolllll...
banyak bebel aku ni sampai esok pun tak habis jom cuba resepi puding yang sangat mudah ni


BAHAN A
1 cawan gula
2 sudu air

BAHAN B
2 sudu tepung kastard
400g susu cair
satu sudu esen vanilla

BAHAN C
1/4 cawan gula
10g serbuk agar-agar (warna kuning)
4 cawan air

CARANYA :

  1. dengan menggunakan kuali leper,cairkan gula sehingga menjadi keperangan,kemudian masukkan air kacau sehingga sebati
  2. kemudian tuangkan karamel ke dalam acuan
  3. campurkan semua bahan B sehingga sebati.
  4. masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk,biarkan sehingga mendidih,kemudian campurkan bahan B tadi ke dalam periuk
  5. kacau sehingga likat selama 3-4 minit
  6. tuangkan puding ke dalam acuan yang telah diisi karamel tadi
  7. sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke peti sejuk
  8. selepas 2 jam disejukkan baru la enak dimakan
TIPS :
  1. selepas gula cair,hati-hati semasa masukkan air kerana haba yang agak panas
  2. cairkan gula dengan api perlahan kalau tak nanti karamel menjadi pahit
  3. gula untuk puding boleh ditambah jika suka manis(saya ni memang kurang suka manis)
  4. jika mengikut saiz acuan seperti gambar diatas korang akan dapat dalam 12 cawan puding
 SELAMAT MENCUBA!!!





37 comments:

  1. nmpk sedap..yummy2..nak cuba larh hrp jadi..hehe..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti jadi..simple sangat..sy pun first time buat...nanti nak try letak telur pulak..

      Delete
  2. wah..bgus la xletak telur..leh buat nie..coz family xsuke letak telur dalam kuaih mueh nie..

    ReplyDelete
  3. ooo kalau xpakai telur lg sedap ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang citarasa masing-masing la kot..kalau telur mungkin rasa muak sikit..tu pendapat saya la..tanpa telur tak la rasa 'heavy' sgt...nak tau rasa cubalah ^_*

      Delete
  4. sedp2... cuma malas nak buat...hahahhah!! xD makan je rjin..ngeh3

    ReplyDelete
  5. nampak sedap gak tuh..nyum3...

    ReplyDelete
  6. musti dicuba nii..

    thanks..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba ye..sama-sama ^ ^

      Delete
  7. sedapnya..boleh cuba lah nanti sebab bahan2 dia mcm senang je.terima kasih kongsi resepi

    ReplyDelete
  8. sedapnya...
    http://www.noormalashahar.com

    ReplyDelete
  9. kte dtg follow sini, salam ziarah..

    kte tak suka makan puding caremal sebab tak boleh telan telur tu.. tengok resepi ni macam okey pulak. boleh try ni.. heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kalau ade telur mcm muak sikit..hehehe yg ni 'light' sikit rasenye... :)

      Delete
  10. nampak sedap tu..leh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  11. eggless lagi better utk yg ada alergik mcm me.huhu..
    dah nak kahwin ea? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah...insyaallah..doakan ye :)

      Delete
  12. bahan2nya nampak simple.. kena cuba ni.. :D

    ReplyDelete
  13. Bila la lana nak buat. asyik bca resepi, tak buat2 tak leh juga,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyik baca ngn tengok je terliur jela kan..hehehe

      Delete
  14. asal bkk nmpk ayam..asl nmpk aym bkk..err nyum2.. puding pon nyum2 :P

    ReplyDelete
  15. menarik resepi puding ni,tambah2 lagi tak guna telur :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum tuan umah,

    ohsemtv : nampak cam sedap je... yummy!! mesti try.....

    ReplyDelete
  17. follower 275

    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..sy pun dh follow tenku butang

      Delete
  18. pernah cube sblm ni tp xjadi wat..jadi askem plak..tp sedap..heeee =D xpe, len kali cube lagi

    ReplyDelete
  19. boleh cuba ni... mkn hujung minggu dengan family best jugak ni...

    ReplyDelete
  20. ok..tq for sharing..nanti nak try buat lah.. :)

    ReplyDelete