BAHAN-BAHAN
- 5biji kentang
- 1 biji telur
- sebiji bawang besar (potong dadu kecil2x)
- isi ayam (bahagian dada)
- daun sup (hiris halus)
- 1 sudu tepung jagung/tepung ubi
- garam secukup rasa
CARA BUAT
- rebus kentang (jangan terlalu masak),kemudian goreng kentang tersebut sehingga kekuningan dan masak.
- ambil kepingan dada ayam,ketuk hingga hancur dan campurkan ke dalam kentang yang telah dilenyek tadi.(hiris pun boleh asal jadi kecik2x senang masak nanti)
- kemudian masukkan bawang + daun sup yang telah dihiris
- masukkan garam secukup rasa,gaul hingga sebati
- bentukkan sebatian tu menjadi bulat dan leperkan
- pecahkan telur,campurkan dengan tepung jagung/tepung ubi celupkan sebatian yang telah dibentuk ke dalam telur dan gorenglah sehingga masak.
TIPS :
- macam biasa bahan-bahan korang boleh ganti..cth ayam nk ganti dgn daging
- perasa juga boleh ditambah ikut kretiviti masing-masing
- telur kalau tak xcukup boleh tambah..tapi selama aku buat mesti ada lebih..hehehe tengok atas saiz kentang jugak lah kot
- kalau korang tak nak goreng kentang tu pun xde masalah...tapi korang akan rugi satu hal..bila korang goreng kentang tu ada satu bau yang sangat menyelerakan...ape lagi bile korang penyekkannye...perghhhhhh
SELAMAT MENCUBA ^_^