okay cukup sampai situ, nnti ble lgi bnyk menaip kau lagi merepek.. hihi orait, korang jgn ingt aku nk post resepi khas bulan ramadhan pulak.. sape suka makan kupang?? haa yg mane suka makan kupang tu sila sila lah jenguk resepi ni.. simple sangat..
kasi view gambar dulu |
Bahan-bahan
_ 1kg kupang
_ 2 helai daun kunyit
_ 1 inci halia
_ 6 ulas bawang putih
_ air
_ garam
_ lada putih
_ 2 batang serai (tak nak letak pon xpe)
Cara-caranya
~ Basuh bersih kupang tu semua, masukkan ke dalam periuk yg berisi air.. *agk agk tenggelam semua kupang tu ok la tu..
~ Masukkan daun kunyit, halia, serai, bawang putih, dan garam secukup rasa..**campak2 aje hehe
~ Bila dah menggelegak masukkan lada putih *petua= lada putih bertujuan untuk mengelakkan sakit perut bila makan kupang
~ Bila kulit kupang tu terbuka maknanya siap tuk dimakan..hehehehe
Simple kan.. sape sape je boleh buat..
SELAMAT MENCUBA!!
sdapnya..:)
ReplyDeletesedap hingga menjulat jari!
Delete:)
akak tak makan kupang.. tapi nampak sedap juga fiza masak tu..
ReplyDeletetry la buat dlu kak..insyallah msti nk mkn slalu..
Deletesimple jer resipi ni.dah lama x mkn kupang..huhuhu
ReplyDeleteape tunggu lagi..try la ;)
Deletenpk sedap..tp fz mmg x mkn kupang dan seangkatan dgnnye..huhu
ReplyDeletesedap..fiza try la dlu..
Deleteaeh,kupang ni yang cane ae?tapi yang atas tu nampak sedapla ^_^
ReplyDeletekupang ni seangkatan dgn kerang jugak..kepah pun lebih kurang..cubalah resepi ni..sedap kalau mkn cm tu je, sdp jugek kalau cicah air asam.. ermm dap !
DeleteOO..LETAK LADA PUTIH YE..BLEH CUBA NI..HEE.TIME KCIH..=D
ReplyDeleteyes..petua org tua tua.. insya allah boleh try :)
Deletesdap kupang ni..kalau bt berlada lg best =) dh lama xmakan..
ReplyDeletememag sdp.. lagi sedap kalau ade air asam..nyum nyum :)
Deleteaduhh sedapnya kupang tuuuuuu ;)
ReplyDelete:) mmg sedap !
DeleteKat mana dpt kupang? Kl or selangor senang ke dapat?
ReplyDeleteurmm fiza xsure la area sne dpt ke x..yg fiza bli ni kat muar johor..sng dpt..harga pn boleh tahan :)
Deletesedappp..ech kalau kupang,lala,kerang memang suka masak ni..kene lak dengan smbal belacan or tempoyak..wahh..meleleh..hehe
ReplyDeleteyeke.. haa sme la dgn fiza :)
DeleteWow.. sedapnye,... kalau masak sambal lagi sedap.... :-)
ReplyDelete